Szate de Dworako - wino marki wino ;]
Sezon wegetacyjny w pełni, owoce dojrzałe a więc winobranie 2009 czas zacząć.
Znawcy tematu uważają wino za napój o niezwykłych właściwościach, które ujawniają się już po niespełna kilku kieliszkach...
Wino pochodzi z Kaukazu. Uprawą winorośli zajęto się najpierw w Azji Mniejszej, a następnie w Grecji i Italii, skąd wraz z rozrostem imperium rzymskiego rozpowszechniła się na terenach dzisiejszej Francji, Hiszpanii, Portugalii, w Dalmacji i północnej Afryce.
Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.
Chociaż określenie wino przyjęło się w Polsce jako potoczna nazwa wielu w podobny sposób pozyskiwanych napojów alkoholowych na bazie owoców, to jednak na ogół dotyczy ono czystych produktów gronowych. Wina z innych owoców, określa się mianem win owocowych i mają one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, z których zostały wytworzone np. "wino jabłkowe". I właśnie wina owocowe sprawiają najwięcej satysfakcji w procesie produkcji, gdy puścimy wodze fantazji i skomponujemy bukiet z wszystkich dostępnych na działce owoców.
W tym sezonie polecamy czerwoną porzeczkę.
Człowiek nie wielbłąd, pić musi :)