Wspólne korzenie cebuli, czosnku i szczypiora
Jak mieć szczypiorek za darmo?
1.Kup cebulę
2.Pozostaw ją na kilka dni w kuchni, w nieco wilgotnym miejscu, aż wypuści zielone listki
3.Zasadź w doniczce z ziemią ogrodową, podlewaj od czasu do czasu
4.Ciesz się zawsze świeżym szczypiorem!
Wiosną, a szczególnie w okolicy przesilenia wiosennego, odczywamy zmęczenie, jesteśmy w złym nastroju. Może to być spowodowane niedoborem witamin i mikroelementów, których potrzebujemy, a które są wciąż niedostępne w formie świeżych warzyw. Jest na to sposób - są rośliny, które bez problemu można nabyć i uzupełniać braki służących dobremu zdrowiu substancji.
Obecne w naszej kuchni każdego dnia czosnek, cebula i szczypiorek mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Okazuje się, że należą do tej samej rodziny czosnkowych, cebula nie rośnie na dziko, a zapach czosnku odstrasza nie tylko wampiry.
"Burak stroni od cebuli,
a cebula doń się czuli.
- Mój buraczku, mój czerwony,
czy byś nie chciał takiej żony?
Burak tylko nos zatyka
- Niech no pani prędzej zmyka,
ja chcę żonę mieć buraczą,
bo przy pani wszyscy płaczą."
NA STRAGANIE
J. Brzechwa
Cebula zwyczajna (jadalna), czosnek cebula rośnie obecnie jedynie uprawiana przez człowieka. Optymalna temperatura kiełkowania to 20 °C, udaje się już przy 5 °C. Jest wrażliwa na niedobór wody. Zjadamy zazwyczaj samą cebulę, ale jej liście bywają czasem uzywane jako szczypiorek. Występuje w dwóch odmianach - czerwonej i białej. Zawiera mnóstwo "zdrowych substancji" : witaminę A, B1, B2, B6, C, PP, magnez, fosfor, błonnik, żelazo, sód, wapń.
Czosnek szczypiorek - szczypiorek lub szczypior. Spotkać go można zarówno w naturze, jak i na uprawach. Rośnie w postaci licznych, cienkuch cebul w podziemnym kłączu, zjadamy tylko jego liście. Jego działanie było znane już w starożytności. Jest rośliną leczniczą - liście zawierają dużo witaminy C, karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach.
Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny o dziwo należy do rodziny amarylkowatych, która jest jednak podrodziną czosnkowych. Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą jednocześnie. Zjadamy cebulę podziemną (zwana główką), która złożona jest z kilku-kilkunastu cebulek (zwanych ząbkami lub pazurkami). Cebulki rozrastając się uciskają na siebie wzajemnie i stają się kanciaste. Podobnie jak cebula oraz czosnek szczypiorek zawiera bardzo dużo niezbędnych dla zdrowia substancji. Wsród witamin najwięcej jest witaminy C. Wśród składników mineralnych wyróżnia się dużą zawartością siarki.
Jest dobrze znaną i szeroko akceptowaną rośliną leczniczą o skuteczności dowiedzionej badaniami klinicznymi. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne iantygrzybicze. Czosnek działa profilaktycznie i leczniczo także przy zatruciach ołowiem, przypisuje mu się także działanie antysklerotyczne.
Są sposoby na jego nieprzyjemne skutki - zapach czosnku z ust usuwa chlorofil, który w dużych ilościach występuje w zielonych liściach pietruszki, pokrzywy, szczawiku i ruty, osłabia się także po zjedzeniu jabłek, podobno pomaga picie mleka.
Z kategorii ciekawostki:
-W Afryce rybacy smarują się czosnkiem w celu odstraszenia krokodyli.
-Gdy w Egipcie ok. 1600 r. p.n.e. robotnicy przy budowie ,piramidy nie otrzymali czosnku, wybuchł bunt.
-Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy.
-Starożytni Grecy i Słowianie uważali, że czosnek chroni przed ukąszeniami żmij i ich skutkami.
Istnieje także chroniony prawnie gatunek czosnku - jest to czosnek niedźwiedzi. Rośnie dziko na terenie Europy oraz w Turcji i na Kaukazie, jest też uprawiany w innych regionach. W Polsce głównie w Sudetach, Karpatach i na Pogórzu. Swą nazwę zawdziędza wydzialanemu zapachowi (źródła nie podają, czy chodzi o czosnek pospolity, czy o niedźwiedzia). Spotkać go można głównie w wilgotnych i cienistych lasach liściastych, szczególnie w buczynach. Kwitnie na biało od kwietnia do maja.
Roślina jest objęta w Polsce od 2004 r. częściową ochroną gatunkową. Gatunek umieszczony jest na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski (2006). Głównym zagrożeniem jest nieprawidłowa gospodarka leśna: przebudowa lasów mieszanych na monokulturowe lasy iglaste oraz niszczenie jego siedlisk w lasach łęgowych podczas regulacji rzek.
Jest także rośliną leczniczą – ma podobne własności, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, Aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup (zastosowanie popularne do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech).
Bywa sadzony jako roślina ozdobna. Jest całkowicie mrozoodporny.